Českomoravská konfederace odborových svazů

je největší odborovou centrálou v České republice. ČMKOS je dobrovolným, otevřeným a nezávislým demokratickým sdružením 30 odborových svazů, jehož posláním je ochrana mzdových, pracovních a životních podmínek a práv zaměstnanců. Jako jeden ze sociálních partnerů se aktivně účastní tripartitních jednání s vládou a zaměstnavateli v rámci Rady hospodářské a sociální dohody ČR. ČMKOS je rovněž členem Evropské odborové konfederace (ETUC), Mezinárodní odborové konfederace (ITUC) a Odborového poradního výboru při OECD (TUAC).

Máte-li zájem stát se členem odborů v rámci ČMKOS, přečtěte si informaci Jak se stát členem odborů

Profesia Days 2019

• Zveřejněno: 19.09.2019

Ve dnech 23. a 24. října 2019 se v PVA EXPO PRAHA v pražských Letňanech uskuteční největší veletrh práce v ČR Profesia days Praha 2019. Těšit se můžete nejen na širokou nabídku pracovních míst a bohatý program, ale také na stánek ČMKOS, ve které budou naši právníci připraveni poskytnout návštěvníkům veletrhu bezplatné právní poradenství v oblasti pracovního práva.

Zaregistrovat se můžete zde: http://bit.ly/profesia_cmkos

Požadujeme růst mezd o 6 - 7 %!

• Zveřejněno: 17.09.2019
Na mítink #KonecLevnéPráce dorazilo přes 1300 odborářů a odborářek. Společně podpořili požadavky při kolektivním vyjednávání na rok 2020. Kromě dalšího růstu mezd požadují Národní dohodu pro ČR, která by měla přinést udržitelnou vizi ekonomického rozvoje naší země.

Podívejte se na fotky a přečtěte si fakta, která byla na mítinku představena.

Studie ČMKOS: Šance na přibližování českých mezd vyspělé EU

• Zveřejněno: 17.09.2019
Nová studie odborů má ambici přesvědčit o nutnosti změny hospodářské strategie, máme-li Českou republiku vymanit z rozvojového rámce a předat ji dalším generacím jako zemi patřící mezi nejvyspělejší. Proto se stává doslova výzvou k uzavření „národní dohody“, aby se do změny české ekonomiky zapojila celá společnost, nejenom odpovědní politici.

Krizový štáb proti kolapsu zdravotnictví

• Zveřejněno: 29.08.2019

V pátek 30. srpna. 2019 končí termín pro možné změny v úhradové vyhlášce, která rozhodne o tom, kolik bude v příštím roce ve zdravotnictví peněz.
Ministerstvem zdravotnictví předložený návrh vyhlášky je likvidační pro fungování mnoha nemocnic v regionech a pro poskytovatele domácí péče. Ani dalším segmentům zdravotnictví neumožňuje slibovaný rozvoj.

Hrozí odchody dalších zdravotníků a péče o pacienty bude ještě více ohrožena, protože ji nebude mít kdo poskytovat. Přitom už dnes se leckde citelně zhoršila její kvalita i dostupnost, jsou uzavřené operační sály, část pokojů na nemocničních odděleních, nelze zajistit domácí péči, dlouho se čeká i na naléhavá vyšetření.

Ministerstvo zdravotnictví však přes všechna jednání a přes všechny prokazatelné argumenty problém bagatelizuje, s poskytovateli péče jedná jen z pozice síly a pacienty obelhává.