Českomoravská konfederace odborových svazů

je největší odborovou centrálou v České republice. ČMKOS je dobrovolným, otevřeným a nezávislým demokratickým sdružením 31 odborových svazů, jehož posláním je ochrana mzdových, pracovních a životních podmínek a práv zaměstnanců. Jako jeden ze sociálních partnerů se aktivně účastní tripartitních jednání s vládou a zaměstnavateli v rámci Rady hospodářské a sociální dohody ČR. ČMKOS je rovněž členem Evropské odborové konfederace (ETUC), Mezinárodní odborové konfederace (ITUC) a Odborového poradního výboru při OECD (TUAC).

Máte-li zájem stát se členem odborů v rámci ČMKOS, přečtěte si informaci Jak se stát členem odborů

Studie ČMKOS: Šance na přibližování českých mezd vyspělé EU

• Zveřejněno: 14.11.2019
Nová studie odborů má ambici přesvědčit o nutnosti změny hospodářské strategie, máme-li Českou republiku vymanit z rozvojového rámce a předat ji dalším generacím jako zemi patřící mezi nejvyspělejší. Proto se stává doslova výzvou k uzavření „národní dohody“, aby se do změny české ekonomiky zapojila celá společnost, nejenom odpovědní politici.

Deset dnů ke generální stávce

• Zveřejněno: 05.11.2019
Pojďte si s námi připomenout události před 30 lety, klíčovou roli zaměstnanců v roce 1989 a stávkových výborech, které se společně s odborovými organizacemi významně podílely na přípravě generální stávky.

KDE: Café Radost, Dům Radost, nám. W. Churchilla 2
KDY: 11. - 29. listopadu 2019 po-pá 8.00 - 18.00 hodin

Podporujeme školské odbory ve stávce!

• Zveřejněno: 04.11.2019
Trváme na splnění původního slibu, že platy ve školství vzrostou příští rok o 15 procent a přiblíží se tak cíli, který si dala vláda a Poslanecká sněmovna, aby průměrný plat učitelek a učitelů byl 130 % národního průměru.

Přízrak krize: Je světová ekonomika v ohrožení?

• Zveřejněno: 01.11.2019
Jaké důsledky mohou mít obchodní války? Jak se po letech spolupráce začíná opět projevovat protekcionismus některých zemí? Zaspala Evropa rozvoj informačních technologií? A může ještě USA a především země východní Asie vůbec dohnat?

Profesia Days 2019

• Zveřejněno: 18.10.2019

Ve dnech 23. a 24. října 2019 se v PVA EXPO PRAHA v pražských Letňanech uskuteční Festival příležitostí Profesia days Praha 2019. Těšit se můžete nejen na širokou nabídku pracovních míst a bohatý program, ale také na stánek ČMKOS, ve které budou naši právníci připraveni poskytnout návštěvníkům veletrhu bezplatné právní poradenství v oblasti pracovního práva.

Zaregistrovat se můžete zde: http://bit.ly/profesia_cmkos

Událost na Facebooku najdete zde: https://www.facebook.com/events/1811373178966075/

Prohlášení OSZSP ČR a LOK-SČL

• Zveřejněno: 15.10.2019
Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR a Lékařský odborový klub – Svaz českých lékařů považují za nezbytné reagovat na Prohlášení Koalice soukromých lékařů a Sdruženi soukromých gynekologů ČR.

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR a Lékařský odborový klub – Svaz českých lékařů jsou členy Krizového štábu 9 proti kolapsu zdravotnictví, který od počátku sděloval, že zdravotnictví jako celek je podfinancované, že do něj jde nízké procento HDP (v ČR necelých 7 %, v zemích OECD 9 %, v zemích EU téměř 10 %). Proto chtěl z peněz, které neoprávněně leží na účtech zdravotních pojišťoven, řešit problémy systémově a přidat do všech segmentů zdravotnictví. Zvýšení o 5 % proto požadoval i pro ty, kteří se se zdravotními pojišťovnami dohodli, i když často pod nátlakem.