Českomoravská konfederace odborových svazů

je největší odborovou centrálou v České republice. ČMKOS je dobrovolným, otevřeným a nezávislým demokratickým sdružením 31 odborových svazů, jehož posláním je ochrana mzdových, pracovních a životních podmínek a práv zaměstnanců. Jako jeden ze sociálních partnerů se aktivně účastní tripartitních jednání s vládou a zaměstnavateli v rámci Rady hospodářské a sociální dohody ČR. ČMKOS je rovněž členem Evropské odborové konfederace (ETUC), Mezinárodní odborové konfederace (ITUC) a Odborového poradního výboru při OECD (TUAC).

Máte-li zájem stát se členem odborů v rámci ČMKOS, přečtěte si informaci Jak se stát členem odborů

HISTORIE: Koaliční zákon vyhlášený 7. dubna 1870. Počátek odborů

• Zveřejněno: 08.04.2021

Stávky byly vždy považovány za nejdůležitější zbraň, kterou mohli dělníci disponovat. Organizování stávek bylo u nás ale dlouho ilegální.  Rakouské právo totiž nedovolovalo koalice, tedy úmluvy, jejichž cílem bylo vynutit odepřením práce vyšší mzdy nebo jiné lepší pracovní podmínky. Živnostenský řád, který v Rakousku platil od roku 1860, vyhlašoval vztahy mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem za předmět svobodné dohody.  Tato svoboda neměla ale pro jednotlivého dělníka praktickou cenu. Dělník vystupoval sice jako svobodný, při uzavírání smlouvy právně rovný a rovněž nebyl právně nucen pracovní smlouvu uzavřít a přistoupit na podmínky, které vyhovovaly podnikateli. Skutečnost, že byl nemajetný (v podstatě v tom smyslu, že žil ze dne na den) a bez pracovních prostředků, mu nedávala jinou možnost než vstoupit do zaměstnání bez prodlev a na základě podmínek které určoval zaměstnavatel.

Jsme proti projevům nenávisti a diskriminace

• Zveřejněno: 31.03.2021

Konec jednoho z velkých židovských svátků Pesach je příležitost znova připomenout, že ČMKOS se jednoznačně staví proti všem projevům antisemitismu, stejně jako proti jakýmkoliv projevům nenávisti, diskriminace či xenofobie. Proto se připojuje k podpoře k oficiální definici antisemitismu tak, jak ji definuje International Holocaust Remembrance Alliance.  V tomto kontextu zároveň odsuzuje veškeré projevy antisemitismu v ČR.

HISTORIE: Počátek obrodného procesu v roce 1968 a odbory

• Zveřejněno: 19.03.2021

Šedesátá léta 20. století se často označují za „zlatá“.  Přes všechny potíže si mohli lidé myslet, že poměry se zlepšují, že do toho, co se děje, mohou mluvit a že se jim občas podaří také něco prosadit. Tento vývoj vyvrcholil v roce 1968 a po pár měsících skončil. Kdo to ale zažil, nezapomněl.

Otevřený dopis předsedovi Senátu Parlamentu ČR

• Zveřejněno: 01.03.2021
Reakce Odborového svazu státních orgánů a organizací na vystoupení předsedy Senát Parlamentu ČR Miloše Vystrčila v diskusním pořadu Partie na CNN Prima NEWS otevřeným dopisem.

Pozvánka na on-line diskusní fóra: Jak neztratit hlavu v době velkých společenských transformací

• Zveřejněno: 17.02.2021

ČMKOS v rámci projektu ESF „Sociální dialog a Společnost 4.0“ organizuje diskusní fóra, jejichž náplní je v moderovaném formátu mluvit o dovednostech zaměstnanců, roli firemního vzdělávání a příslibu celoživotního učení. Účast na diskusním fóru je otevřena všem, tj. není podmíněna pracovní pozicí, ani nutnou zkušeností z oblasti vzdělávání dospělých a firemního HR (personalistiky).

ČMKOS a OS PHGN: Vláda se chová nezodpovědně

• Zveřejněno: 09.02.2021

Považujeme za nezodpovědné jednání vlády, která se odmítla na svém jednání zabývat termínem ukončení těžby uhlí pro účely výroby tepla a elektřiny. A to i přesto, že měla k dispozici konsenzuální závěry svého poradního sboru - Uhelné komise, která došla ke shodě, že oním termínem by měl být rok 2038.