Otevřený dopis čínskému velvyslanci ve věci veřejných protestů v Hongkongu

• Zveřejněno: 14.08.2019
V solidaritě s našimi sestrami a bratry z hongkongské konfederace HKCTU adresoval předseda ČMKOS Josef Středula tento otevřený dopis Jeho Excelenci Ťien-minovi Čangovi, velvyslanci Čínské lidové republiky v České republice.
Vyzývá v něm k zajištění ukončení represí proti demonstrantům, upuštění od vyvíjení nátlaku na úřady a firmy, aby propouštěly své zaměstnance, kteří se do protestů zapojí. Vyzývá rovněž k zahájení dialogu s veřejností splněním pěti požadavků.

544. plenární zasedání EHSV - červen 2019

• Zveřejněno: 25.07.2019

Evropský hospodářský a sociální výbor na svém 544. plenárním zasedání v Bruselu ve dnech 19. – 20. června 2019

• schválil 10 stanovisek;
  • a vedl debatu v souvislosti se stanoviskem SC/051 Dlouhodobá strategie EU v oblasti snižování emisí skleníkových plynů, jíž se zúčastnil Maroš Šefčovič, místopředseda Evropské komise a komisař pro energetickou unii.

543. plenární zasedání EHSV - květen 2019

• Zveřejněno: 25.07.2019

Evropský hospodářský a sociální výbor na svém 543. plenárním zasedání v Bruselu ve dnech 15. – 16. května 2019 schválil 11 stanovisek; vedl diskuse:

• O problémech, jimž bude čelit nová Evropská komise a nový Evropský parlament v oblasti politiky hospodářské soutěže, zejména v souvislosti s digitální ekonomikou a udržitelným rozvojem, které se zúčastnila evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestager;
  • o antisemitismu, které se zúčastnili paní Raya Kalenova, místopředsedkyně Evropského židovského kongresu, pan Michał Bilewicz, profesor, Středisko pro výzkum předsudků, Fakulta psychologie, Varšavská univerzita, a pan Joël Kotek, profesor na Svobodné univerzitě Brusel a na Institutu politických studií v Paříži, člen vědecké rady Muzea holocaustu a lidských práv v Mechelenu a belgický korespondent univerzity v Tel Avivu.

542. plenární zasedání EHSV - březen 2019

• Zveřejněno: 24.07.2019

Evropský hospodářský a sociální výbor na svém 542. plenárním zasedání v Bruselu ve dnech 20. – 21. března 2019 schválil 17 stanovisek; vedl diskuse o:

• budoucnosti Evropy v souvislosti s přijetím stanovisek Naslouchat občanům Evropy v zájmu udržitelné budoucnosti (Sibiu a ještě dále) a Budoucnost EU: přínos pro občany a respektování evropských hodnot;
  • evropské občanské iniciativě Stop extremismu“, jíž se zúčastnili pánové Sebastian Reimer a Michael Laubsch z organizačního výboru evropské občanské iniciativy „Stop extremismu“;
  • budoucnosti Evropy, jíž se zúčastnil pan Patrick Bernasconi, předseda Hospodářské, sociální a environmentální rady Francie.

541. plenární zasedání EHSV - únor 2019

• Zveřejněno: 24.07.2019

Evropský hospodářský a sociální výbor na svém 541. plenárním zasedání v Bruselu ve dnech 20. – 21. února 2019

• schválil 11 stanovisek;
  • vedl diskusi o společné zemědělské politice na období 2021–2027 za účasti evropského komisaře pro zemědělství a rozvoj venkova, pana Phila Hogana;
  • a zorganizoval akci na téma „Občanská společnost usilující o rEUnaissanci“ a navazující tematické workshopy.