When will Czech wages be comparable to the developed EU?

• Zveřejněno: 04.11.2019

We are bringing you a new study of Czech-Moravian Confederation of Trade Unions focused on economic convergence.

The present study builds on the basic programme documents of ČMKOS drafted and released in the recent years. In the study, the Czech-Moravian Confederation of Trade Unions comprehensively formulates its negative attitude towards the current economic model of the Czech Republic and also comes up with a proposal for its fundamental change.

ČMKOS considers the economic model of low-cost economy that has been enforced in the Czech Republic since the beginning of the 90‘s of the last century as a malicious model, a model which makes the real convergence of the Czech Republic to developed countries impossible, a model of a dependent developing country.

Otevřený dopis čínskému velvyslanci ve věci veřejných protestů v Hongkongu

• Zveřejněno: 14.08.2019
V solidaritě s našimi sestrami a bratry z hongkongské konfederace HKCTU adresoval předseda ČMKOS Josef Středula tento otevřený dopis Jeho Excelenci Ťien-minovi Čangovi, velvyslanci Čínské lidové republiky v České republice.
Vyzývá v něm k zajištění ukončení represí proti demonstrantům, upuštění od vyvíjení nátlaku na úřady a firmy, aby propouštěly své zaměstnance, kteří se do protestů zapojí. Vyzývá rovněž k zahájení dialogu s veřejností splněním pěti požadavků.

544. plenární zasedání EHSV - červen 2019

• Zveřejněno: 25.07.2019

Evropský hospodářský a sociální výbor na svém 544. plenárním zasedání v Bruselu ve dnech 19. – 20. června 2019

• schválil 10 stanovisek;
  • a vedl debatu v souvislosti se stanoviskem SC/051 Dlouhodobá strategie EU v oblasti snižování emisí skleníkových plynů, jíž se zúčastnil Maroš Šefčovič, místopředseda Evropské komise a komisař pro energetickou unii.

543. plenární zasedání EHSV - květen 2019

• Zveřejněno: 25.07.2019

Evropský hospodářský a sociální výbor na svém 543. plenárním zasedání v Bruselu ve dnech 15. – 16. května 2019 schválil 11 stanovisek; vedl diskuse:

• O problémech, jimž bude čelit nová Evropská komise a nový Evropský parlament v oblasti politiky hospodářské soutěže, zejména v souvislosti s digitální ekonomikou a udržitelným rozvojem, které se zúčastnila evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestager;
  • o antisemitismu, které se zúčastnili paní Raya Kalenova, místopředsedkyně Evropského židovského kongresu, pan Michał Bilewicz, profesor, Středisko pro výzkum předsudků, Fakulta psychologie, Varšavská univerzita, a pan Joël Kotek, profesor na Svobodné univerzitě Brusel a na Institutu politických studií v Paříži, člen vědecké rady Muzea holocaustu a lidských práv v Mechelenu a belgický korespondent univerzity v Tel Avivu.

542. plenární zasedání EHSV - březen 2019

• Zveřejněno: 24.07.2019

Evropský hospodářský a sociální výbor na svém 542. plenárním zasedání v Bruselu ve dnech 20. – 21. března 2019 schválil 17 stanovisek; vedl diskuse o:

• budoucnosti Evropy v souvislosti s přijetím stanovisek Naslouchat občanům Evropy v zájmu udržitelné budoucnosti (Sibiu a ještě dále) a Budoucnost EU: přínos pro občany a respektování evropských hodnot;
  • evropské občanské iniciativě Stop extremismu“, jíž se zúčastnili pánové Sebastian Reimer a Michael Laubsch z organizačního výboru evropské občanské iniciativy „Stop extremismu“;
  • budoucnosti Evropy, jíž se zúčastnil pan Patrick Bernasconi, předseda Hospodářské, sociální a environmentální rady Francie.