Prohlášení odborových svazů ČMKOS přednesené na demonstraci dne 8. října 2022

Členské odborové svazy ČMKOS působící ve všech odvětvích průmyslu, výroby a těžby surovin, ve vědě a výzkumu, v obchodu a ve službách, včetně těch veřejných, a ve veřejné správě vyzývají vládu, aby urychleně řešila současnou kritickou situaci v České republice. Chceme, aby vláda přijala účinná opatření ke zkrocení inflace, a to především výraznou regulací cen energií a marží. Nechceme nic jiného než to, co dělají již půl roku i déle jiné země Evropské unie – a jejich míra inflace je ve srovnání s Českou republikou podstatně nižší.

VIDEO: Jak dopadne na pacienty a na zdravotníky vládní snížení plateb za státní pojištěnce

Zdravotnickým zařízením chybějí zaměstnanci všech profesí. Hrozí odchody dalších? Zvládnou nemocnice a další zdravotnická zařízení nárůst cen energií a mnoha dalších nákladů? Bude pro pacienty zajištěná péče v adekvátní kvalitě a dostupnosti? Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR a Lékařský odborový klub - Svaz českých lékařů na společné tiskové konferenci z 2. června 2022.

Tisková zpráva: Josef Středula povede odbory další 4 roky

Na VIII. Sjezdu odborářů byl do čela Českomoravské odborové konfederace (ČMKOS) znovuzvolen Josef Středula. Ve vedení zůstává i Radka Sokolová a Vít Samek, kteří svou funkci stejně jako Středula obhájili. Delegáti sjezdu ČMKOS mimo jiné také formulovali své priority na příští čtyři roky. Při slavnostním zahájení předseda Josef Středula přivítal řadu hostů, mezi nimi například Miloše Vystrčila, předsedu Senátu Parlamentu ČR, nebo ministra práce a sociálních věcí, Mariana Jurečku. Na vládu apeloval ohledně navýšení minimální mzdy, sociálního smíru a například také potravinové soběstačnosti.