Odboráři a odborářky na schůzi Výboru pro sociální politiku

Přes sto odborářek a odborářů z ČMKOS se dnes zúčastnilo schůze Výboru pro sociální politiku Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Poslanci a poslankyně byli tak velkou účasti veřejnosti překvapení a schůze se kvůli tomu musela konat ve větším sálu.

Na výboru se projednávalo mimo jiné zrušení zaručených mezd v privátním sektoru. Takový krok, který zbavuje pracující základních jistot, jednoznačně odmítáme. Přišli jsme to jasně vyjádřit a vysvětlit poslancům a poslankyním naše argumenty.

Zrušení zaručených mezd v privátním sektoru je v ČR paradoxně součástí novely, která implementuje směrnici EU o adekvátních minimálních mzdách. Jak na schůzi výboru připomněl náš právník Jaroslav Stránský, součástí této směrnice je i bod, který říká, že její implementace nesmí snížit úroveň ochrany zaměstnanců a zaměstnankyň. V důsledku politického rozhodnutí vládních stran se ale úroveň ochrany sníží, resp. úplně zruší.

Na schůzi výboru vystoupila celá řada odborářek a odborářů, kteří upozornili na reálné problémy pracujících, které si možná někteří poslanci a poslankyně neuvědomují.

Otevřeli jsme i otázku minimální mzdy, která je stanovena na naprosto nepřijatelné úrovni. Přestože ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka slibuje, že v roce 2029 bude minimální mzda na úrovni 47 % průměrné mzdy zdůraznili jsme, že:

  • máme rok 2024 a do roku 2029 musíme nějak přežít, což pro lidi pobírající minimální mzdu není vůbec jednoduché,
  • zmíněných 47 % je ve vládním návrhu formulováno jako „orientační referenční hodnota“. Taková vágní formulace v praxi znamená, že ona úroveň bude v podstatě nevymahatelná.