Metodika pro plnění povinnosti odborových organizací vůči rejstříkovému soudu – zveřejnění účetní závěrky

• Zveřejněno: 18.05.2022
Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, a Zákon č. 304/2013 Sb. o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob a o evidenci svěřenských fondů, ve znění pozdějších předpisů, ukládá odborovým organizacím povinnosti zveřejňovat účetní závěrky, a to v rozdílné míře, v závislosti na tom, zda vedou jednoduché nebo podvojné účetnictví.

Posiluje se prevence poškození zdraví zaměstnanců

• Zveřejněno: 05.11.2020
ČMKOS dlouhodobě považuje zdraví a životy zaměstnanců za jednu ze svých priorit. I proto jsme rádi, že se nám společně se zástupci zaměstnavatelů podařilo prosadit změnu zákoníku práce, ve které je nově zařazen § 320a, písm. b), podle kterého stát, na základě dohody v Radě hospodářské a sociální dohody (RHSD) hradí příspěvek odborovým organizacím a organizacím zaměstnavatelů na opatření v oblasti prevence rizik vzniku poškození zdraví zaměstnanců následkem pracovního úrazu nebo nemoci z povolání. Předsednictvo RHSD na svém jednání dne 2. listopadu 2020 mj. schválilo Metodický postup pro vyplácení finančních prostředků ze státního rozpočtu ve smyslu ustanovení § 320a, písm. b) zákona č. 262/2006 Sb., zákoníku práce, ve znění zákona č. 285/2020 Sb. včetně jeho přílohy.

Vyjádření k návrhu státního rozpočtu České republiky na rok 2021

• Zveřejněno: 12.10.2020

Koronavirová krize velmi silně zasáhla nejen stávající státní rozpočet na rok 2020, ale i celý rozpočtový proces přípravy rozpočtu na rok 2021, a to v mnoha ohledech. ČMKOS považuje za velmi nešťastné, že vláda nepokračovala v dobré praxi předchozích let, a neinformovala sociální partnery, především odbory o vývoji rozpočtových prací ještě před předložením finální verze rozpočtu tripartitě. I když chápeme současnou složitou situaci, bohužel ne vše se dá zdůvodnit epidemií koronaviru. Zvláště když byla ČMKOS prakticky od jarních měsíců konfrontována s nezájmem rozhodovacích orgánů o účast zástupců odborů v poradních strukturách vlády zabývajících se přípravou opatření ke zmírnění ekonomických a sociálních důsledků koronavirové epidemie.

Celé stanovisko ČMKOS k návrhu rozpočtu na rok 2021 najdete v příloze článku.

Pracovní právo versus koronavirus

• Zveřejněno: 16.03.2020
V době karantény vyplývá na povrch mnoho pracovněprávních otazníků, na které je nutné rychle a snadno najít odpověď. Proto české odbory vytvořily přehled práv a povinností s vysvětlením jednotlivých ustanovení. Najdete zde vše potřebné z hlediska pracovního práva a pracovní hygieny.