VIDEO: ČMKOS symbolicky položila 104 křížů za oběti smrtelných pracovních úrazů

• Zveřejněno: 28.04.2017

Již tradičně si 28. dubna připomínají odbory na celém světě památku obětí pracovních úrazů, nemocí z povolání a zraněných při práci. Hlavním smyslem je poukazovat na nutnost zdravého pracovní prostředí a zdůrazňovat velmi významný  a stále podceňovaný význam prevence v oblasti bezpečnosti práce.

TISKOVÁ ZPRÁVA: Předseda ČMKOS Josef Středula ke stávce řidičů veřejné autobusové dopravy

• Zveřejněno: 05.04.2017

„Stávková pohotovost Odborového svazu dopravy, kvůli ostudně nízkým mzdám řidičů veřejné dopravy, trvala od loňského listopadu. Vláda ČR našla řešení a přijala dvě vládní nařízení, které stanoví nepodkročitelné minimální tarify pro řidiče a vyřešila i odměny za tzv. čekání. To vše, aby řidiči nemuseli jezdit za pouhých 75 korun na hodinu a nemuseli trávit tři sta i více hodin v práci. Řešení však nebyly bohužel schopny najít některé kraje.

TISKOVÁ ZPRÁVA: ČMKOS podpořila stávku řidičů autobusů

• Zveřejněno: 15.03.2017

Odborový svaz dopravy vždy měl plnou podporu a solidaritu ČMKOS, která se snažila aktivně pomáhat řešit vážný problém extrémně nízkých mezd řidičů autobusů veřejné dopravy, zejména jednáním na tripartitě. Výsledkem bylo přijetí speciálního nařízení vlády, které garantuje navýšení mzdy. Některé kraje však toto nařízení, které platí od 1. ledna 2017, nebyly a nejsou schopné realizovat a mzdy upravit.

KOMENTÁŘ: Je současný daňový systém v Česku spravedlivý?

• Zveřejněno: 02.03.2017

Z hlediska zaměstnanců, které odbory zastupují, je systém bohužel nespravedlivý, protože daňové břemeno je – zřejmě i záměrně – rozloženo nerovnoměrně. Na jedné straně nízké daně platí lidé s vysokými příjmy a majetky. Ve srovnání se světem u nás prakticky neexistují majetkové daně. Naopak vysokými daněmi jsou zatíženy skupiny se středními a nízkými příjmy, což jsou právě zaměstnanci. Na vině je i nepříznivý poměr nízkých přímých daní a vysokých nepřímých.