TISKOVÁ ZPRÁVA: Rozhodnutí Senátu ČR nepodpořit zrušení karenční doby, je plivnutí do tváře zaměstnanců

• Zveřejněno: 20.12.2018

Senát proti zdraví zaměstnanců

Českomoravská konfederace odborových svazů od roku 2008, kdy byla zavedena tzv. karenční doba, upozorňuje na její velmi negativní sociální a zdravotní dopady na zaměstnance.

Dnešní rozhodnutí Senátu ČR nepodpořit její zrušení, je plivnutí do tváře zaměstnanců.  Senátoři, kteří proti zrušení neplacení prvních tří dnů nemoci zvedli ruku, vyslali jasný vzkaz, že je vůbec nezajímá tíživá situace zaměstnaných lidí v době, kdy onemocní.

TISKOVÁ ZPRÁVA: Kolektivní dohoda vyššího stupně podepsána. Zaměstnancům přinese nové benefity

• Zveřejněno: 13.12.2018

Historicky druhou Kolektivní dohodu vyššího stupně podepsali 12. prosince 2018 představitelé vlády a odborových svazů, které zastupují státní zaměstnance. Díky dohodě, platné pro roky 2019 a následující, se podařilo např. potvrdit pět dnů indispozičního volna, takzvaných sick days, rozšířit okruh odměn při životních výročích, ale také zajistit povinnost úřadů přijmout vhodná opatření, jako třeba úpravu služební doby, už od teploty v objektu 28 °C.

TISKOVÁ ZPRÁVA: Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí zbytečně vystrašila veřejnost

• Zveřejněno: 08.11.2018

Před týdnem zveřejnila Národní rozpočtová rada (NRR) svou Zprávu o dlouhodobé udržitelnosti českých veřejných financí. Vzhledem k tomu, že se jedná o první zásadní dokument tohoto nově zřízeného nezávislého orgánu dohledu, očekávala Českomoravská konfederace odborových svazů se zájmem jeho výsledek. Vznik a fungování NRR vnímá ČMKOS jako šanci pro formulaci silného odborně kvalifikovaného, nezávislého názoru na veřejné finance.

ČMKOS roste - bude už sdružovat 30 odborových svazů!

• Zveřejněno: 17.09.2018

Od 1. října 2018 bude v rámci ČMKOS působit 30 odborových organizací. Rada ČMKOS dnes rozhodla o přijetí nového odborového svazu – Aliance drážního provozu (ADP).

Svaz sdružuje a hájí zájmy zaměstnanců, kteří zabezpečují plynulost a bezpečnost na železnici.

Odbory potřetí jednaly s představiteli Vlády ČR o platech na rok 2019

• Zveřejněno: 03.09.2018

V pátek 31. srpna 2018 se uskutečnilo třetí jednání zástupců odborových svazů s představiteli Vlády ČR. Předmětem jednání bylo odměňování ve veřejném sektoru v roce 2019. Toto jednání navázalo na jednání z 19. června 2018 a z 9. července 2018. Tomuto jednání zároveň předcházela dohoda stran vládní koalice, že se navýší objem prostředků na platy o dalších cca 3. mld. Kč, příslušníkům bezpečnostních sborů se navýší platové tarify o 2 % a 6 % objemu bude realizováno navýšením zvláštních příplatků a ostatním zaměstnancům veřejných služeb a správy (mimo školství a zdravotnictví) se zvýší platové tarify o 4 %, objem na mimotarifní složky platu bude průměrně okolo 8 % a skupiny pracovníků s nízkými výdělky dostanou na přidání víc. Odbory deklarovaly, že vítají navýšení objemu prostředků na platy, ale zároveň nesouhlasí s vládním návrhem na zvýšení platových tarifů. Vznesly požadavek, aby se platové tarify u příslušníků bezpečnostních sborů navýšily na 4 % a u ostatních zaměstnanců veřejných služeb a správy (mimo školství a zdravotnictví) na 6 %.