Českomoravská konfederace odborových svazů

je největší odborovou centrálou v České republice. ČMKOS je dobrovolným, otevřeným a nezávislým demokratickým sdružením 30 odborových svazů, jehož posláním je ochrana mzdových, pracovních a životních podmínek a práv zaměstnanců. Jako jeden ze sociálních partnerů se aktivně účastní tripartitních jednání s vládou a zaměstnavateli v rámci Rady hospodářské a sociální dohody ČR. ČMKOS je rovněž členem Evropské odborové konfederace (ETUC), Mezinárodní odborové konfederace (ITUC) a Odborového poradního výboru při OECD (TUAC).

Máte-li zájem stát se členem odborů v rámci ČMKOS, přečtěte si informaci Jak se stát členem odborů

TISKOVÁ ZPRÁVA: Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí zbytečně vystrašila veřejnost

• Zveřejněno: 08.11.2018

Před týdnem zveřejnila Národní rozpočtová rada (NRR) svou Zprávu o dlouhodobé udržitelnosti českých veřejných financí. Vzhledem k tomu, že se jedná o první zásadní dokument tohoto nově zřízeného nezávislého orgánu dohledu, očekávala Českomoravská konfederace odborových svazů se zájmem jeho výsledek. Vznik a fungování NRR vnímá ČMKOS jako šanci pro formulaci silného odborně kvalifikovaného, nezávislého názoru na veřejné finance.

Neberte nám svátky!

• Zveřejněno: 05.11.2018

Řada poslanců bojuje za zrušení "zákona o otevírací době", případně o jeho zmírnění. Proč by ale zaměstnankyně a zaměstnanci v obchodních řetězcích nemohli být o svátcích doma s rodinou?

Podívejte se na tiskovou konferenci UZO (Unie zaměstnanců obchodu, logistiky a služeb) k zákonu o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě.

100let ČSR - Vznik Československa

• Zveřejněno: 26.10.2018

První republika trvala krátce, jen dvacet let, která se vtěsnala mezi dvě strašlivé války. Musela čelit agresivitě nepřátelských totalitních sil i celosvětové hospodářské krizi. Přesto se považuje za nejšťastnější období, které český národ ve své moderní historii prožil. Naši předkové si svého státu vážili. Věřili, že přes všechny obtíže se jim podaří vybudovat Československo jako stát demokratický, moderní a sociálně spravedlivý. V tomto úsilí hrály nemalou roli i odbory, které se podílely na formulování sociální politiky a zasahovaly do všech oblastí sociální péče a ochrany dělnictva.

PROFESIA Days Praha

• Zveřejněno: 15.10.2018

Ve dnech 7. a 8. listopadu 2018 se v PVA EXPO PRAHA v pražských Letňanech uskuteční největší veletrh práce v ČR Profesia days Praha 2018. Těšit se můžete nejen na širokou nabídku pracovních míst a bohatý program, ale také na stánek ČMKOS, ve které budou naši právníci připraveni poskytnout návštěvníkům veletrhu bezplatné právní poradenství v oblasti pracovního práva. Více informací o veletrhu najdete na www.profesiadays.cz.

Světový den důstojné práce 2018

• Zveřejněno: 05.10.2018

Co si představíte, když se řekne důstojná práce? Pro české odbory to znamená spoustu věcí, ale za nejzásadnější principy považujeme to, že práce je dobře ohodnocená, neohrožuje vaše zdraví a nechá vám dostatek volného času na sebe a na rodinu. Ještě jsme daleko od tohoto ideálu, ale my za něj nepřestáváme bojovat.

Proto se při příležitosti Světového dne důstojné práce s hrdostí zapojujeme do kampaně Mezinárodní odborové konfederace #ChangeTheRules (Změňte pravidla), která má za cíl poukázat na možné změny současného pracovního prostředí.