ČRo: Odbory žádají vedení, aby upustilo od propouštění zaměstnanců

• Zveřejněno: 21.06.2018
Odbory Českého rozhlasu (ČRo) žádají, aby vedení upustilo od avizovaného propouštění. Sepsaly otevřený dopis, který za hodinu podepsalo přes 100 pracovníků, sdělil jejich předseda Jiří Hubička. Generální ředitel ČRo René Zavoral na začátku měsíce oznámil, že veřejnoprávní médium v následujících měsících propustí nejméně 100 z 1500 zaměstnanců. Odůvodnil to úsporou personálních nákladů kvůli chystanému zvyšování platů i změnou zákona o DPH.

Vláda se s odbory na růstu platů nedohodla

• Zveřejněno: 20.06.2018
Zástupci vlády se v úterý nedohodli s odboráři na růstu platů ve veřejném sektoru. Po jednání s premiérem Andrejem Babišem to uvedl šéf odborové centrály ČMKOS Josef Středula. Odbory požadují pro učitele o 15 procent vyšší sumu na platy a pro ostatní pracovníky veřejného sektoru zvýšení tarifů až deset procent, a to od října. Jednání k platům ve veřejném sektoru má pokračovat 9. července. Premiér Babiš minulý týden řekl, že do platů poputuje příští rok o deset procent peněz víc než letos. Zatímco učitelé by si měli přilepšit o 15 procent, pro ostatní zaměstnance veřejného sektoru, jako hasiče, policisty či úředníky, má být na platy o šest procent prostředků víc.

Stát mladým rodinám půjčí na bydlení až dva milióny

• Zveřejněno: 20.06.2018
Zhruba 325 až 2160 vyvolených mladých domácností by od státu mohlo dostat zvýhodněnou půjčku na bydlení. Stát rozdělí 650 miliónů korun s tím, že na opravy může jedna domácnost získat 300 tisíc, na koupi bytu 1,2 miliónu a na nový dům až dva milióny. V úterý to schválila vláda. Doba splatnosti úvěru bude 20 let, výjimečně 25 let. Úvěry bude poskytovat Ministerstvo pro místní rozvoj prostřednictvím Státního fondu rozvoje bydlení od poloviny srpna.

Stany ČMKOS dnes v Přerově, zítra v Šumperku

• Zveřejněno: 20.06.2018
 Odbory na vaší straně Od začátku září 2015 putuje Českou republikou informační a poradenských stanů Českomoravské konfederace odborových svazů. Provází jej sugestivní zvací plakát Odbory na vaší straně. „V úzké spolupráci s regionálními odborovými radami a představiteli velkých odborových organizací v daném regionu oslovují odbory formou živého kontaktu s lidmi veřejnost. Lidé si mohou vyzkoušet, jak funguje pracovněprávní servis odborů, přímo na místě radí odboroví právníci, návštěvníci stanu se dovědí o výhodách členství v odborech,“ charakterizuje akci Radka Sokolová, místopředsedkyně ČMKOS.

Nedostatek bytů a problémy s bydlením zavinil stát, nikoliv trh

• Zveřejněno: 19.06.2018
Sněmovní kulatý stůl o bytové politice v ČR, současnosti a budoucnosti Pod patronací „Stálé komise Senátu Parlamentu ČR pro rozvoj venkova zastoupená jejím předsedou Miroslavem Nenutilem a s přispěním senátorky Boženy Sekaninové se v hlavním sále Valdštejnského paláce Senátu PČR v pondělí 18. června uskutečnil kulatý stůl s názvem Bytová politika v ČR, současnost a budoucnost. Spolu s Českou společností pro rozvoj bydlení ho uspořádala jedna z největších členských organizací Rady seniorů – Sdružení nájemníků ČR. Organizátoři pozvali i představitele parlamentních stran, které jsou zastoupeny v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. Františka Beneše (KSČM), Vojtěcha Munzara (ODS), Věru Kovářovou (STAN) a Jana Bartoška (KDU-ČSL). Ostatní parlamentní politické strany jako ČSSD, ANO, Piráti a další zástupce na tuto významnou akci nevyslali.

Restauracím chybí tisíce kuchařů a číšníků

• Zveřejněno: 19.06.2018
Hospody končí, hlavně na venkově Vypadá to, že zajít si jen tak na pivo oběd do restaurace bude docela vzácnost. České hospody totiž začínají zavírat. A důvodem je, že v nich nemá kdo pracovat. Chybí na 15 tisíc kuchařů a číšníků. Nezaměstnanost je teď rekordně nízká, takže je restauratéři a hospodští nedokážou nalákat ani na vyšší mzdy a různé výhody.