Návrh novely zákona o státní službě odbory zásadně odmítají

• Zveřejněno: 17.01.2018
Odborový svaz státních orgánů a organizací (OSSOO) vnímá potřebu novelizace zákona o státní službě a některé body v předmětném materiálu odboráři dokonce vítají, ale přesto se nemohou ubránit dojmu, že novela je připravena narychlo, bez důkladného rozvážení zejména zásadních koncepčních zásahů. V některých oblastech dokonce inklinuje k narušení základních principů, na kterých zákon o státní službě stojí, a některých jeho cílů, zejména stabilizace a depolitizace státní správy.

Lékaři a sestry Pardubické nemocnice si polepší o 10 procent

• Zveřejněno: 17.01.2018
Kolektivní vyjednávání skončilo kompromisem Spor odborů a vedení Nemocnice Pardubického kraje při vyjednávání o nové kolektivní smlouvě skončil včera kompromisem. Pacientům proto už nehrozí, že nemocnice přejdou do nouzového režimu a budou provádět jen neodkladné operace. Od února se mzdové tarify zvýší pro lékaře i zdravotní sestry o 10 procent. Nezdravotníci dostanou přidáno pět procent. Dohodu schválilo dvanáct odborových organizací, na vyjádření třinácté odborové organizace se ještě čeká.

Řidiči DP Brno si polepší o zhruba čtyři tisíce korun

• Zveřejněno: 17.01.2018
Stávka dopravních odborů už nehrozí Řidiči brněnského dopravního podniku dostanou přidáno průměrně téměř 4000 korun, v úterý se shodli na podmínkách nové kolektivní smlouvy odboráři s vedením podniku. O část peněz se zvýší základní tarif, díky čemuž vzrostou i bonusy z něj vypočítávané. Zároveň se zvýší výkonnostní příplatky, které řidič dostává, pokud odpracuje všechny pracovní hodiny v měsíci, řekl generální ředitel Miloš Havránek. Smlouva má platit od 1. února do konce dubna příštího roku. Dohoda má být podepsána po drobných textových úpravách 29. ledna.

Hospod zaniklo nejméně za posledních pět let

• Zveřejněno: 17.01.2018
Ani zákaz kouření hospody nezlikvidoval V uplynulém roce v pohostinství ubylo 953 živností. To je nejméně za pět let. Vyplynulo to z analýzy společnosti CRIF. V loňském roce bylo v pohostinství založeno nebo obnoveno 16 420 živnostenských oprávnění, zatímco činnost ukončilo nebo přerušilo 17 373 provozovatelů hospod a restaurací.

Nové bydlení v Česku je v porovnání s EU podstatně dražší

• Zveřejněno: 16.01.2018
Češi nemají peníze, a proto opravují stávající bydlení Podnikání v oblasti rekonstrukcí zažívá boom. Nové byty jsou drahé a je jich málo, lidé se proto čím dál tím častěji rozhodují pro rekonstrukci stávajícího bydlení. Modernizaci plánuje každý třetí majitel nemovitosti postavené před rokem 2000.

Vedení středočeské záchranky se sešlo na konferenci s odboráři

• Zveřejněno: 16.01.2018
Co vše se povedlo a kde jsou problémy? To řešili zástupci odborářů s vedením Středočeské záchrany na výroční konferenci v Kutné Hoře. Za záchranáři dorazila i středočeská hejtmanka řekla Jaroslava Pokorná Jermanová. "Udělali jsme zase větší objem práce, ošetřili jsme více než 110 tisíc pacientů za rok, a prakticky na to nebyla stížnost na medicínský postup. Pokud existují stížnosti, tak jsou na chování posádek a tady nás to trochu trápí už léta, snažíme se na tom pracovat," řekl Martin Houdek, ředitel ZZS Středočeského kraje.