Miliony chvilek a užitečné ohlédnutí

• Zveřejněno: 10.07.2019
Editorial magazínu Sondy REVUE   Mediální výstupy, které se nyní vyrojily v souvislosti s občanskými protesty spolku Milion chvilek pro demokracii, se předhánějí v odhadech počtu demonstrantů. Jejich autoři nejraději zaokrouhlují nahoru a oslavují občanský postoj účastníků. Považuji za pokrytecké, že jsou mezi nimi i ti novináři, kteří naopak vždy zpochybňovali počty na velkých odborářských demonstracích...

Bezpečné dny v práci

• Zveřejněno: 07.07.2019
Mladí lesáci si v soutěži poměřili své znalosti   Střední lesnická škola ve Žluticích na Karlovarsku ožila v měsíci dubnu nezvyklým ruchem – konalo se zde celonárodní kolo prvního ročníku soutěže Bezpečné dny v práci, kterou vyhlásil a organizoval Odborový svaz pracovníků dřevozpracujících odvětví, lesního a vodního hospodářství v České republice za podpory sponzorů z řad zaměstnavatelů, zaměstnavatelských svazů, Ministerstva zemědělství ČR, státního podniku Lesy České republiky a dalších.

Výzvy současnosti – nový pohled

• Zveřejněno: 07.07.2019
Co přinesou revoluční změny v automobilovém průmyslu   Christian Brunkhorst je sektorovým pověřencem německého kováckého odborového svazu IG Metall pro automobilový průmysl a jeho dodavatele ve štábu pro plánování a koordinaci při předsednictvu tohoto svazu. Automobilový průmysl prochází významným přerodem. O důsledcích transfortmačních změn zejména pro zaměstnance s ním hovořila Claudia Ehing.

Čerpání dovolené určuje zaměstnavatel

• Zveřejněno: 05.07.2019
Právní servis   Je pravda, že zaměstnavatel nemá právo určovat čerpání celoroční výměru dovolené, ale že část dovolené si může určit zaměstnanec sám?

Odliv německého kapitálu z Česka, ale jen optický

• Zveřejněno: 05.07.2019
V žebříčku největších zahraničních vlastníků Německo stále vede Z pohledu objemu investovaného kapitálu v základním jmění českých firem jsou Němci již od roku 2016 největšími zahraničními investory v ČR. Podle výpočtů Bisnode se ale objem německého kapitálu v českých společnostech meziročně propadl o 42 % na 166,8 miliard korun.

Tři scénáře pro třetí důchodový pilíř

• Zveřejněno: 05.07.2019
Komise pro spravedlivé důchody přišla s návrhy výrazných změn   Komise pro spravedlivé důchody projednávala koncem června tzv. třetí důchodový pilíř a přišla novými návrhy na změnu jeho fungování. Jedním z hlavních cílů třetího pilíře důchodového systému je zajistit dodatečné pravidelné příjmy seniorů v důchodu.