Ministerstvo průmyslu odmítá, aby nabídku na koupi OKD podalo Prisko

• Zveřejněno: 28.03.2017
Havlíček navrhuje státní podnik Diamo Ministerstvo průmyslu a obchodu odmítá návrh, aby závaznou nabídku na koupi černouhelné společnosti OKD, která je v úpadku, podal státní podnik Prisko. Po jednání s prezidentem Milošem Zemanem to řekl budoucí ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD). Prostřednictvím Priska chce těžební firmu koupit ministr financí Andrej Babiš (ANO). Právě ministerstvo financí vykonává v Prisku akcionářská práva, podnik má podle návrhu resortu zaplatit za firmu 80 milionů korun.

Zaměstnanci Mitasu chystají kvůli nízkým mzdám stávku

• Zveřejněno: 28.03.2017
Ze 700 zaměstnanců je 500 pro stávku Odboráři zlínského závodu společnosti Mitas začínají chystat stávku. Hledají vhodný termín a formu protestu. Stávka by měla být tento, nebo příští týden, termín bude oznámen médiím i zaměstnavateli tři dny předem, řekl dnes předseda odborové organizace OS ECHO Vladislav Jandásek.

Lidl razantně zvýšil zaměstnancům mzdy

• Zveřejněno: 28.03.2017
Přesčasy, práce o víkendech a nízká mzda – tak vypadá dlouhodobě práce prodavačů. Lidl se rozhodl navýšit svým zaměstnancům mzdy o 25 procent, na českém trhu ale stále tvoří spíše výjimku.

CVVM: Téměř dvě třetiny Čechů odmítají přijímání uprchlíků

• Zveřejněno: 28.03.2017
Přijímání uprchlíků ze zemí postižených válečným konfliktem odmítá 61 procent Čechů. Od konce loňského roku jejich podíl klesl o tři procentní body. Necelá třetina lidí (32 procent) je pro přijetí migrantů jen do doby, než se budou schopni vrátit zpět do své země. Pouze tři procenta lidí si pak myslí, že by ČR měla uprchlíky přijmout a nechat je se zde usadit. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Japonská Hi-Lex postaví u Mostu továrnu za 1,2 miliardy

• Zveřejněno: 28.03.2017
Japonská společnost Hi-Lex postaví u Mostu továrnu na dveřní systémy pro automobily. Do nového závodu investuje 1,16 miliardy korun, pracovat v něm má až 250 lidí. V pondělí o tom v tiskové zprávě informovala agentura CzechInvest.

Na zámku Štiřín se chystá společné jednání české a slovenské tripartity

• Zveřejněno: 28.03.2017
Na zámku Štiřín v Kamenici u Prahy se ve čtvrtek sejdou zástupci české a slovenské tripartity. Na druhém jednání v tomto formátu budou probírat chystaný evropský pilíř sociálních práv, návrh evropské směrnice o vysílání pracovníků či digitální ekonomiku, uvedl český Úřad vlády. Premiéři Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Robert Fico využijí zasedání zástupců vlád, odborů a zaměstnavatelů i k vlastnímu bilaterálnímu jednání o aktuálních zahraničněpolitických otázkách.