Insolvenční správce vyzval vedení OKD, ať od bývalého vedení vymáhá 2,8 miliardy korun

• Zveřejněno: 20.01.2017
Vedení těžební společnosti OKD, která je od května v úpadku, obdrželo od insolvenčního správce Lee Loudy výzvu, aby vymáhalo od členů dřívějšího představenstva a dozorčí rady celkem 2,8 miliardy korun. Ve čtvrtek to potvrdil mluvčí OKD Ivo Čelechovský. Škodu bývalí představitelé firmy podle Loudy způsobili, když schválili výplatu neúměrně vysokých dividend a předlužení firmy.

Nízká nezaměstnanost nutí řetězce zvyšovat mzdy

• Zveřejněno: 20.01.2017
Podprůměrné výdělky v obchodech odrazují potenciální zájemce Praha - Nízká míra nezaměstnanosti a zvyšující se konkurenční boj o kvalitní zaměstnance nutí obchodní řetězce zvyšovat nástupní platy. V posledních dvou letech stouply i o desítky procent, přesto zůstávají hluboce pod průměrem. Například firma Lidl tvrdí, že za posledních pět let zvýšila nástupní mzdu na pozici prodavač o 47 procent na nejméně 18 625 Kč. Podle odborářů v maloobchodu činí základní mzda provozních zaměstnanců v Praze v řetězcích při nástupu asi 14 000 korun. Platy.cz uvádí průměrnou mzdu na pozici prodavač 14 007 Kč a u pokladní 13 642 Kč. Průměrná mzda v ČR přitom loni ve 3. čtvrtletí byla 27 220 Kč.

Mzdy v Královéhradeckém kraji jsou nižší než celostátní průměr

• Zveřejněno: 20.01.2017
 Královéhradecký kraj je ve výši průměrných mezd až na 9. místě ze čtrnácti českých krajů. "Ačkoliv region patří, co se týče průmyslu i životní úrovně obyvatel mezi nejprogresivnější české kraje, podle zdejších mezd tomu tak není. Obyvatelé kraje si v průměru vydělávají podle údajů z konce 3. čtvrtletí loňského roku jen 24 758 korun měsíčně. To je o 2500 korun méně, než činí republikový průměr. Tento průměr výrazně navyšuje Praha, kde se platy blíží v průměru 35 tisícům.

Pejša už odbory Českých drah řídit nebude

• Zveřejněno: 20.01.2017
Jedna z nejsilnějších odborových organizací v zemi, Odborové sdružení železničářů (OSŽ), začíná jedenáct měsíců před koncem mandátu současného předsedy Jaroslava Pejši řešit, kdo ji povede od letošního listopadu. Zájem projevil místopředseda sdružení Vladislav Vokoun. Pejša, který řídí železniční odboráře desátým rokem, loni na podzim prohlásil, že na nejvyšším postu skončí. Dosavadní místopředseda Vokoun pak oznámil svůj plán kandidovat na odborářském webu.

V Karlovarské krajské nemocnici přidají nejdřív v březnu

• Zveřejněno: 19.01.2017
Přidáno dostanou i zdravotníci na Olomoucku Zřejmě až v březnu se dočkají lékaři a sestřičky Karlovarské krajské nemocnice vládou slíbeného desetiprocentního navýšení mezd. Úterní jednání ředitele nemocnice s vedením kraje totiž zatím kýžený výsledek nepřinesla. „Do konce ledna budou jednání pokračovat. Stále platí, že obě strany, tedy kraj a nemocnice, se snaží najít východisko,“ popsal situaci po úterním jednání Vladislav Podracký, mluvčí Karlovarské krajské nemocnice.

Osm miliardářů je podle analýzy stejně bohatých jako polovina lidstva

• Zveřejněno: 19.01.2017
Nejbohatší lidé planety platí nižší daně než jejich uklízečky Rozdíl mezi chudými a bohatými je zřejmě větší, než si svět myslel. Nezisková organizace Oxfam zveřejnila novou zprávu, podle které pouhých osm mužů na Zemi vlastní stejný majetek jako chudší polovina světové populace. Analýzu Oxfam zveřejnil před zahájením Světového ekonomického fóra v Davosu.