Benefit pro 1,3 milionu zaměstnanců je v ohrožení

• Zveřejněno: 23.02.2017
Nezodpovědná kampaň proti stravenkám Stravenky jsou druhou měnou ve státě a restaurace za ně platí nemravné poplatky až deset procent z jejich hodnoty, říká na adresu stravenek prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. „Kampaň proti nim nevedu,“ ujišťuje. Většině restaurací by podle něj zrušení stravenek nevadilo.

Středula: Vláda rozhodla nezodpovědně

• Zveřejněno: 23.02.2017
Odbory nesouhlasí s rozhodnutím vlády neodkoupit společnost OKD prostřednictvím státního podniku Diamo. Po jednání tripartity to řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Podle něj jde o nezodpovědné rozhodnutí.

Odboráři ve Škodovce vyjednávají kratší pracovní dobu ve výrobě

• Zveřejněno: 23.02.2017
V mladoboleslavské automobilce začala na české poměry neobvyklá vyjednávání – zaměstnanci chtějí méně práce, firma, která trhá výrobní i prodejní rekordy, chce pochopitelně pravý opak. „Chtěli bychom, aby si lidé na základě modernizace naší automobilky mohli začít zkracovat práci. Jsme totiž bohužel naopak ve fázi, kdy se prodlužuje pracovní doba i pracovní život,“ řekl předseda odborů Kovo ve Škoda Auto Jaroslav Povšík. Naráží tak na starší zaměstnance: „Ne vždy člověk z obav o zaměstnání přizná, že už je opotřebovaný, že již nestačí vysokému tempu,“ řekl Povšík.

Průměrná mzda v autoprůmyslu loni vzrostla na 34 820 Kč

• Zveřejněno: 23.02.2017
Průměrná mzda pracovníků v automobilovém průmyslu v Česku se loni zvýšila o 3,7 procenta na 34 820 korun měsíčně. Je to o 30 procent více, než je celostátní průměr. Oznámilo to Sdružení automobilového průmyslu. Pravidelný růst mezd a mzdovou úroveň nad celostátním průměrem umožňuje vysoká produktivita práce v autoprůmyslu a snaha firem o produkci výrobků s vyšší přidanou hodnotou.

2016: Mzdy v Česku rostly o deset až 15 %

• Zveřejněno: 23.02.2017
Po letech stagnace loni mzdy v Česku vzrostly o deset až 15 procent, nejvíce absolventům, naopak nejméně vrcholovým manažerům. Vyplývá to z platového průzkumu personálně poradenské společnosti Hays, který vznikl vyhodnocením 6000 registrovaných pracovních nabídek a dat poskytnutých 20 000 uchazeči o pracovní místa.

Dopravní odbory daly vládě, krajům a zaměstnavatelům ultimátum

• Zveřejněno: 22.02.2017
Pokud do 15. března nevyřeší mzdy řidičů, bude stávka Dopravní odbory budou ještě do 15. března vyjednávat o mzdách řidičů autobusů, poté jsou s konečnou platností připraveny vyhlásit stávku. Novinářům to po jednání mimořádného předsednictva Odborového svazu dopravy (OSD) řekl předseda svazu Luboš Pomajbík. Kvůli mzdám šoférů se dnes sejde s předsedkyní Asociace krajů Janou Vildumetzovou (ANO). Zároveň požádal o schůzku premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD).