Stát může přijít o odborníky

• Zveřejněno: 16.09.2019
Rozhovor magazínu Sondy REVUE   Odborový svaz státních orgánů a organizací vnímá se značným znepokojením přípravu rušení systemizovaných míst ve státní správě. Před škrty za každou cenu, jež by mohly způsobit nenapravitelné škody, a hrozícím kolapsem některých činností státních orgánů a orgánů samosprávy varuje předseda svazu Pavel BEDNÁŘ.

Pracujících na digitálních platformách rychle přibývá

• Zveřejněno: 16.09.2019
Zaměstnanci v odměňování bodovali, levná práce ale nekončí   Uplynulá léta, charakterizovaná silnou poptávkou po pracovní síle, nepřinesla jen historická minima v počtu nezaměstnaných. Výsledkem jsou i další změny trhu práce, mimo jiné v odměňování zaměstnanců a v nových formách zaměstnávání – zejména narostl počet lidí, zaměstnávaných prostřednictvím tzv. digitálních platforem.

Josef Středula: Tři procenta na platy jsou neakceptovatelná

• Zveřejněno: 03.09.2019
Odbory žádají minimální mzdu 15 tisíc, ministryně navrhuje o tři stovky méně    Odborům nestačí představa vlády o růstu platů v příštím roce. „Tři procenta na růst platů jsou neakceptovatelná,“ řekl předseda ČMKOS Josef Středula po jednání s ministry za ČSSD. Odbory požadují také růst minimální mzdy na 15 tisíc korun měsíčně. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová navrhuje minimální mzdu 14 700 korun a růst platů ve veřejné sféře o 5,2 procenta.

Organizace požadují více peněz do zdravotnictví

• Zveřejněno: 13.08.2019
Devět procent HDP místo plánovaných sedmi   Organizace, poskytující zdravotní a sociální péči a zastupují zaměstnance zdravotnictví a občany a pacienty, se spojilo ve snaze ukončit pokračující krizi ve zdravotnictví a řešit existující problémy. Odbory a další organizace nemocnic, lékařů či pacientů žádají zvýšení výdajů na zdravotnictví na devět procent hrubého domácího produktu (HDP) Česka. Nyní je to méně než sedm procent.