Babiš představil návrh rozpočtu 2017

• Zveřejněno: 22.05.2017
Platy v sociálních službách mají rapidně vzrůst Končící ministr financí Andrej Babiš (ANO) dnes představil návrh státního rozpočtu na příští rok. Potvrdil, že napřesrok počítá se schodkem ve výši 50 miliard korun. Důvodem k deficitu je podle něj mimo jiné nejisté čerpání evropských peněz. Stát navíc počítá se zvýšením platů státních zaměstnanců, v sociálních službách by měly vzrůst o 24 procent. Na sociální výdaje stát vynaloží 10 procent navíc a o 2,4 procenta si polepší i penzisté.

Česku hrozí žaloba, pokud nepřijme přes 2000 uprchlíků

• Zveřejněno: 22.05.2017
Jde o nepřijatelný zásah do národní suverenity, tvrdí země V4 Česká republika má v rámci relokací přijmout 2691 migrantů. Pokud do příštího měsíce nezačne plnit plán, Evropská komise proti ní zahájí řízení. Problém přitom není jen na straně ČR, ale také Itálie.

Odboráři v kultuře vyzvali premiéra a vládu aby splnili daný slib a umožnili tak růst zaměstnaneckých platů

• Zveřejněno: 19.05.2017
Účastníci 8. sjezdu Odborového svazu pracovníků kultury a ochrany přírody (OSPKOP) oficiálně vyzvali vládu ČR, aby navzdory složitosti politické situace na svém nejbližším zasedání splnila slib a schválila novelu nařízení vlády umožňující zvýšení platů zaměstnanců příspěvkových organizací v kultuře, ochraně přírody a v sociálních službách tak, aby novela vstoupila v účinnost již od 1. července, jak slíbil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na jednání s předáky odborovými svazy.

Prezident Zeman se v Pekingu sešel s ředitelem Huawei Kuo Pchingem

• Zveřejněno: 19.05.2017
Huawei plánuje v Česku investovat zhruba osm a půl miliardy korun Čínský výrobce telefonů Huawei v následujících pěti letech v Česku plánuje investovat 360 milionů dolarů (8,64 miliardy korun) a vytvořit nepřímo více než 4000 nových pracovních míst. Prezident Huawei Kuo Pching závazek investovat v Česku potvrdil při setkání s prezidentem Milošem Zemanem. Huawei o tom informoval v tiskové zprávě. Podrobnější informace bude firma upřesňovat v následujících týdnech.

Ministerstvo chce usnadnit projednávání a schválení novely zákoníku práce

• Zveřejněno: 19.05.2017
Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) chce odblokovat projednávání novely zákoníku práce v Poslanecké sněmovně. Proto připravilo pozměňovací návrhy, které by měly v zásadních bodech sblížit postoje zástupců zaměstnanců a zaměstnavatelů. „Jde o zásadní novelu, která zlepší postavení zaměstnanců a její schválení patří mezi naše priority. Proto jsme se rozhodli vyjít vstříc požadavkům sociálních partnerů. Věřím, že úpravou některých bodů se v Poslanecké sněmovně podaří usnadnit projednávání a schválení návrhu,“ uvedla ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD).