Globus zaplatí od července lépe své zaměstnance

• Zveřejněno: 28.06.2017
V průměru o 1000 korun si polepší i pokladní Další z řetězců, který si chce udržet zaměstnance a nalákat nové, je hypermarket Globus. Od 1. července zvedá mzdy v průměru o tisíc korun měsíčně. Polepšit si mají všichni, od prodavaček po management.

Ministerstvo pošle krajům miliardu na sociální služby

• Zveřejněno: 28.06.2017
Kvůli dlouhodobě velmi nízkým platům zaměstnanců v sociálních službách schválila vláda na konci května návrh ministryně Michaely Marksové (ČSSD), který přinese výrazné zlepšení jejich situace. Spolu s tímto opatřením vláda schválila dofinancování sociálních služeb více než miliardou korun.

Vysokoškolské odbory nesouhlasí s návrhem rozpočtu

• Zveřejněno: 27.06.2017
Vysokoškolský odborový svaz zásadně nesouhlasí s předloženým návrhem rozpočtu pro vysoké školy na rok 2018. V rozporu s usnesením vlády číslo 315/244, 2017, kdy bylo deklarováno ministerstvem financí navýšení v řádech miliard, došlo pouze k navýšení v desítkách milionů korun. VOS upozorňuje, že setrvalý pokles financí vede ke ztrátě konkurenceschopnosti vysokých škol. VOS podporuje Českou konferenci rektorů, Radu vysokých škol a Ministerstvo školství a tělovýchovy v jejich úsilí o navýšení rozpočtu pro vysoké školy.

Radní schválili koupi Pražských vodovodů

• Zveřejněno: 27.06.2017
Prodej PVK Veolii bylo nešťastné rozhodnutí Pražští radní na úterním jednání odsouhlasili další krok vyjednávání o navrácení vodního hospodářství do gesce hlavního města. Chtějí tak odčinit kroky z minulých let, kdy vodohospodářství skrze Pražské vodovody a kanalizace (PVK) ovládl francouzský koncern Veolia.

Odchodem do důchodu spadne příjem penzistů o dvě pětiny

• Zveřejněno: 27.06.2017
Češi mají nejnižší náhradový poměr v EU Česko má v EU jeden z nejvyšších rozdílů mezi čistým výdělkem a důchodem při nástupu do penze. Příjem v průměru klesne o víc než dvě pětiny. Český důchodový systém také dostatečně nemotivuje k tomu, aby lidé v zaměstnání zůstávali déle a pracovali i po dosažení důchodového věku. Vyplývá to ze studie Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) Národohospodářského ústavu Akademie věd ČR.

Díky ministerskému projektu může obědvat už 10 tisíc dětí chudých rodičů

• Zveřejněno: 27.06.2017
Pomoc dětem, jejichž rodiče si nemohou dovolit platit obědy ve školních jídelnách, pokračuje již třetím rokem. Do aktuální výzvy „Potravinová pomoc dětem ve vážné sociální nouzi“ Operačního programu potravinová a materiální pomoc, kterou MPSV vyhlásilo na jaře, se přihlásilo osm krajů. Ve školním roce 2017/2018 bude mít bezplatné stravování zajištěno téměř 10 tisíc dětí z nemajetných rodin.