Českomoravská konfederace odborových svazů

je největší odborovou centrálou v České republice. ČMKOS je dobrovolným, otevřeným a nezávislým demokratickým sdružením 31 odborových svazů, jehož posláním je ochrana mzdových, pracovních a životních podmínek a práv zaměstnanců. Jako jeden ze sociálních partnerů se aktivně účastní tripartitních jednání s vládou a zaměstnavateli v rámci Rady hospodářské a sociální dohody ČR. ČMKOS je rovněž členem Evropské odborové konfederace (ETUC), Mezinárodní odborové konfederace (ITUC) a Odborového poradního výboru při OECD (TUAC).

Máte-li zájem stát se členem odborů v rámci ČMKOS, přečtěte si informaci Jak se stát členem odborů

Stres a syndrom vyhoření - Chcete-li ušetřit, vsaďte na zdraví zaměstnanců 4

• Zveřejněno: 15.09.2021

Čtvrtá část mediální kampaně Výzkumného ústavu bezpečnosti práce se zaměřuje na syndrom vyhoření.

Stres na pracovišti negativně ovlivňuje nejen produktivitu, ale rovněž  i fyzické a duševní zdraví zaměstnanců. Syndrom vyhoření je jedním z důsledků nezvládnutého pracovního stresu. Z provedených studií v České republice například vyplývá:

• Pro více než pro polovinu učitelů základních škol je práce zdrojem dlouhodobého stresu vedoucímu k vyhoření
  • Více než 30 % lékařů vykazuje symptomy syndromu vyhoření a více než 80 % lékařů se cítí syndromem vyhoření ohroženo

Pozvánka na online diskusní fóra: Rozvoj dalšího vzdělávání a dovedností dospělých pohledem odborů a zaměstnavatelů a možnosti jeho financování

• Zveřejněno: 14.09.2021
Českomoravská konfederace odborových svazů v partnerství se Svazem průmyslu a dopravy ČR vypracovala Návrh koncepce dalšího vzdělávání z pohledu sociálních partnerů, který má ambici stát se programovým východiskem pro odbory a zaměstnavatele v oblasti dalšího (profesního) vzdělávání v České republice. Posílení adaptability zaměstnanců a zaměstnankyň a strategický rozvoj dovedností a znalostí dospělých pro (staro)nový svět práce stojí v samotném srdci Návrhu koncepce. Jaké jsou pilíře Návrhu koncepce? Co znamená sdílená zodpovědnost? Co chceme oživit a co nového navrhujeme? Kde vidíme silná a slabá místa Návrhu koncepce?

Jsou věci, za které stojí jít do stávky

• Zveřejněno: 23.08.2021

Když chcete někomu představit Vladimíra Špidlu, tak je těžké se rozhodnout. Můžete si totiž vybrat z řady jeho pracovních pozic. Politik, bývalý eurokomisař, premiér, ministr práce a sociálních věcí… Za nás však je však Vladimír Špidla především jednou z nejvýraznějších osobností současné levice. A také člověk, který se rád divá dál, než jen za nejbližší roh.

VIDEO: Jak to dopadlo s odměnami pro zdravotníky?

• Zveřejněno: 06.08.2021
Několik měsíců Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR intenzivně tlačil na to, aby mimořádné odměny za péči o covidové pacienty, jež s vládou vyjednal, dostali opravdu všichni zaměstnanci, kterým odměny náleží. Někteří zaměstnavatelé v ambulancích si totiž tyto peníze chtěli nechat pro sebe. Jak do dopadlo?
Odborový svaz pro zdravotníky z nemocnic k načerpání fyzických a psychických sil po vysilujících službách při epidemii vyjednal 8000 Kč na lázeňskou či jinou rehabilitační péči. O příspěvek bylo třeba požádat prostřednictvím nemocnice. Využili to zdravotníci a jejich zaměstnavatelé?
Vláda rozhodla o dofinancování sociálních služeb. Co to bude znamenat pro jejich zaměstnance? Tisková konference Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR z 3. srpna 2021.