Vyjádření k návrhu státního rozpočtu České republiky na rok 2021

• Zveřejněno: 12.10.2020

Koronavirová krize velmi silně zasáhla nejen stávající státní rozpočet na rok 2020, ale i celý rozpočtový proces přípravy rozpočtu na rok 2021, a to v mnoha ohledech. ČMKOS považuje za velmi nešťastné, že vláda nepokračovala v dobré praxi předchozích let, a neinformovala sociální partnery, především odbory o vývoji rozpočtových prací ještě před předložením finální verze rozpočtu tripartitě. I když chápeme současnou složitou situaci, bohužel ne vše se dá zdůvodnit epidemií koronaviru. Zvláště když byla ČMKOS prakticky od jarních měsíců konfrontována s nezájmem rozhodovacích orgánů o účast zástupců odborů v poradních strukturách vlády zabývajících se přípravou opatření ke zmírnění ekonomických a sociálních důsledků koronavirové epidemie.

Celé stanovisko ČMKOS k návrhu rozpočtu na rok 2021 najdete v příloze článku.

Pracovní právo versus koronavirus

• Zveřejněno: 16.03.2020
V době karantény vyplývá na povrch mnoho pracovněprávních otazníků, na které je nutné rychle a snadno najít odpověď. Proto české odbory vytvořily přehled práv a povinností s vysvětlením jednotlivých ustanovení. Najdete zde vše potřebné z hlediska pracovního práva a pracovní hygieny.