• Zveřejněno: 01.12.2008

Několikrát jsme již informovali o Nařízení EU 1907/2006 známého pod zkratkou REACH a upozorňovali jsme na aktuální vývoj.
Poslední „horkou novinkou“ v této oblasti je sdělení ECHA/PR/08/38-REV o vyhlášení seznamu kandidátů na seznam látek vzbuzujících vážné obavy (SVHC látky). Kandidátský seznam obsahuje t. č. 15 látek, nakládání s nimi bude v budoucnu podléhat povolení.

V souvislosti s tímto seznamem vznikají výrobcům a dovozcům některé nové povinnosti, z toho některé ihned:
Výrobci a dovozci předmětů (pozn.: jde o předměty, u nichž se předpokládá uvolňování látky jako záměrný proces) jsou povinni již nyní, na požadavek spotřebitele, při obsahu SVHC látek  větším jak 0,1% hm., poskytnout informace umožňující bezpečné používání předmětu, a to do 45 dní od jeho požadavku. Dále od 1. prosince 2011, musí všichni výrobci nebo dovozci předmětů oznamovat tyto látky ECHA, v případě obsahu těchto látek větším jak 0,1%hm. a množství větším jak 1 tuna za rok.
 V případě látek musí dodavatelé poskytnout svým zákazníkům bezpečnostní list k těmto látkám. U přípravků tato povinnost poskytování bezpečnostního listu vzniká je-li v něm obsažena SVHC v množství vyšším jak 0,1% hm. anebo 0,2% obj.  Vedle látek, které se asi nebudou masivněji vyskytovat v běžném užívání, se na seznam dostal i dibutylester kyseliny ftalové (DBP), který se používá jako změkčovadlo v lacích, elastomerech a výbušninách. Také se uplatňuje jako rozpouštědlo éterických olejů a pryskyřic, může být součástí bezpečnostních skel, tiskárenských inkoustů a adhesiv. Spotřebitelé se mohli s DBP často setkat v lacích na nehty, které byly v prodeji do roku 2005. Na základě rozhodnutí EU byla tato látka v kosmetice zakázána, proto by laky s DBP již neměly být v nabídce. V běžných laboratořích bychom se také ještě mohli setkat s dvojchro- manem sodným a antracenem.Pokud ve své provozní praxi používáte některé z těchto látek, doporučujeme se jich zbavit a nahradit jinými, je-li to možné.

SVHC seznam kandidátů

Carcinogen, cat. 2;Mutagen, cat. 2 Toxic for reproduction, cat. 2
5-tert-butyl-2,4,6-trinitro-m-xylene (musk xylene)
201-329-4