Bezpečnost a ochrana zdraví při práci je součástí našeho každodenního života. Bohužel však přetrvává řada zjednodušených a mnohdy mylných přístupů a představ, které ve svém důsledku vedou k nízké úrovni bezpečnosti práce.

TISKOVÁ ZPRÁVA: ČMKOS si připomněla Mezinárodní vzpomínkový den za oběti pracovních úrazů a nemocí z povolání

• Zveřejněno: 28.04.2021

V loňském roce zemřelo na následky pracovního úrazu 108 zaměstnanců. Další desítky pak skončily s velmi vážným poraněním v nemocnicích. Na problém bezpečnosti práce a rizika pracovních úrazů dnes upozornili zástupci Českomoravské konfederace odborových svazů, kteří si i v letošním roce, který je značně ovlivněn epidemií, připomněli Mezinárodní vzpomínkový den za oběti pracovních úrazů a nemocí z povolání.

Mezinárodní vzpomínkový den za oběti pracovních úrazů a nemocí z povolání 2021

• Zveřejněno: 28.04.2021
Připomeňte si s námi dnešní Mezinárodní vzpomínkový den za oběti pracovních úrazů a nemocí z povolání. Dnes, 28. dubna, vzpomínáme na ty, kteří šli do práce a už se ke svým rodinám nikdy nevrátili. Vzpomínáme na ty, kteří nepředpokládali, že se něco takového může stát. Jenže 108 lidem za rok 2020 se to bohužel stalo. Udělejme vše pro to, abychom pro příště do práce zdraví šli, ale z práce se taky zdraví vrátili. Podívejte se na video, které vzniklo k příležitosti dnešního dne. A prosíme, buďte na sebe opatrní.

Chcete-li ušetřit, vsaďte na zdraví zaměstnanců

• Zveřejněno: 19.04.2021
Dnes spouští Výzkumný ústav bezpečnosti práce mediální kampaň 2021 pod názvem „Chcete-li ušetřit, vsaďte na zdraví zaměstnanců“, která bude zaměřená na psychosociální rizika a poruchy pohybového aparátu. ČMKOS považuje bezpečnost práce a prevenci pracovních úrazů za jedno z nejdůležitějších témat, proto nám je ctí, že můžeme společně s Ministerstvem práce a sociálních věcí být u této kampaně. Tiskovou zprávu VÚBP ke spuštění kampaně najdete na https://www.bozpinfo.cz/chcete-li-usetrit-vsadte-na-zdravi-zamestnancu.

Prevence rizik vzniku poškození zdraví zaměstnanců - výzva

• Zveřejněno: 16.04.2021
Dne 12. dubna 2021 schválilo Předsednictvo Rady hospodářské a sociální dohody ČR priority prevence rizik vzniku poškození zdraví zaměstnanců následkem pracovního úrazu nebo nemocí z povolání na roky 2021 a 2022.  RHSD ČR vyzývá tímto odborové organizace a organizace zaměstnavatelů k předložení návrhů konkrétních opatření v oblasti prevence.

Chcete-li ušetřit, vsaďte na prevenci

• Zveřejněno: 15.09.2020
Chcete-li ušetřit, vsaďte na prevenci!

Cílem kampaně, na které se podílí ČMKOS, je postupně představit pět příběhů popisujících smrtelné nebo závažné pracovní úrazy s hlavní myšlenkou, že investice do BOZP je důležitá jak pro zaměstnance, tak pro zaměstnavatele.

Nenechte se obejít! Zvlášť, když jde o vaše zdraví.

• Zveřejněno: 20.05.2020
Bezpečnost práce rozhodně nelze jen tak opominout. V zákoníku jsou stanoveny jasné povinnosti zaměstnavatele. Jednou z nich je, že důležitá opatření v rámci bezpečnosti práce musí projednat s odborovou organizací a zástupci pro oblast bezpečnosti práce anebo přímo se zaměstnanci.

Jiný postup je protiprávní!