• Zveřejněno: 17.03.2020
  • Autor: Bohumil Čáp

Organizace evropských zaměstnavatelů a odborů vyjadřují upřímnou soustrast rodinám, které již přišly o své blízké na následky COVID-19 a svou vděčnost podnikům a pracujícím, kteří již projevují mimořádnou odvahu a odolnost a to jak v péči o nemocné, tak při zajišťování životně důležitého zboží a služeb, na kterých jsme všichni závislí. Pozorně sledujeme dramatický vývoj epidemie COVID-19 v celé Evropě a jsme v popředí, zejména v rámci členských států, při navrhování a provádění mimořádných opatření na pomoc podnikům a pracujících při řešení této mimořádné situace.

Evropští sociální partneři podporují soubor opatření vyhlášených Evropskou komisí dne 13. března a Evropskou centrální bankou v posledních dnech a jsou v úzkém kontaktu s Komisí, aby pomohli zajistit rychlé a účinné zavádění, které bude doplňovat a podporovat vnitrostátní opatření, která byla a budou projednána mezi národními sociálními partnery a vládami členských států.

Evropští sociální partneři naléhavě žádají Euroskupinu a Radu ministrů hospodářství a financí (ECOFIN), která se sejde na zasedání ve dnech 16. – 17. Března, aby schválily všechna opatření navržená Evropskou komisí bez prodlení a beze změn, což by mohlo oslabit jejich účinek.

Sociální partneři vyzývají vlády, aby schválily zejména opatření, která si kladou za cíl:

• dočasné plné využití flexibility obsažené v cílech Paktu stability a růstu, včetně zvážení jeho dočasného pozastavení pomocí obecné únikové doložky;
  • zamezit narušení jednotného trhu, včetně zákazů a vývozních omezení, zejména pro vývoz zdravotnického vybavení a léčiv, a zastavit uzavírání hranic pro zboží; ochrana všech druhů nákladní dopravy je v rámci EU prioritou a má rovněž zásadní úlohu při koordinaci a informování o opatřeních přijatých v členských státech;
  • povzbuzování výdajů a investic členských států, zejména na posílení personálu, vybavení a prostředků pro vnitrostátní zdravotnické služby, systémy sociální ochrany a další služby obecného zájmu;
  • mobilizaci nevyužitých strukturálních fondů a jiných fondů EU na podporu členských států při zajišťování finanční podpory a podpory příjmů pracujících postižených nezaměstnaností nebo pozastavením zaměstnání, včetně nestandardních pracovníků a osob samostatně výdělečně činných;
  • zajištění přístupu k úvěrům a finanční podpory pro podniky, zejména všechny typy malých a středních podniků, které jsou postiženy uzavíráním a nouzovými opatřeními, s koordinovaným zásahem z rozpočtu EU, ECB, EIB a národních podpůrných bank;
  • aktivace fondu solidarity pro přírodní katastrofy a jakéhokoli jiného dostupného financování na úrovni EU;
  • mělo by být rovněž uznáno úsilí Evropské komise o plné využití flexibility v rámci pravidel státní podpory.

Členské státy by měly do navrhování a provádění vnitrostátních opatření zapojit národní sociální partnery.

Je třeba vyvinout veškeré úsilí, aby se pracujícím, podnikům, hospodářským činnostem a veřejným službám pomohlo přežít krizi, aby se po skončení krize mohli vrátit ke svým činnostem, udrželi zatím pracující v zaměstnání, ochránili před nezaměstnaností a ztrátou příjmů a zmírnili finanční ztráty.

Komise a členské státy musí zajistit, aby finanční podpora byla zaslána podnikům, zejména všem typům malých a středních podniků, a všem pracovníkům, včetně osob samostatně výdělečně činných a osob s nejistými zaměstnáními, které jsou nejzranitelnější.

Pro podporu veřejných služeb, které jsou napnuty až na hranici, a pro podniky a pracující zasažené krizí je zásadní plán Komise být flexibilní v otázce fiskálních pravidel a pravidel státní podpory.

Finanční prostředky EU investované do ochrany pracujících a podniků před nejhoršími dopady krize by měly doplňovat výdaje členských států.

Evropa musí při řešení této mimořádné situace prokázat odpovědnost, solidaritu a účinnost tím, že bude chránit všechny své postižené občany, pracující a podniky.

ETUC, Luca Visentini, generální tajemník

BUSINESSEUROPE, Markus J. Beyrer, generální ředitel