Tisková zpráva: Josef Středula povede odbory další 4 roky

• Zveřejněno: 29.04.2022
Na VIII. Sjezdu odborářů byl do čela Českomoravské odborové konfederace (ČMKOS) znovuzvolen Josef Středula. Ve vedení zůstává i Radka Sokolová a Vít Samek, kteří svou funkci stejně jako Středula obhájili. Delegáti sjezdu ČMKOS mimo jiné také formulovali své priority na příští čtyři roky. Při slavnostním zahájení předseda Josef Středula přivítal řadu hostů, mezi nimi například Miloše Vystrčila, předsedu Senátu Parlamentu ČR, nebo ministra práce a sociálních věcí, Mariana Jurečku. Na vládu apeloval ohledně navýšení minimální mzdy, sociálního smíru a například také potravinové soběstačnosti.

Stanovisko ČMKOS k Programovému prohlášení vlády

• Zveřejněno: 09.01.2022

Českomoravská konfederace odborových svazů jako největší nezávislá odborová centrála v České republice sdružující členy či voliče prakticky celého politického spektra sledovala a sleduje celou řadu nastolovaných témat a způsobů řešení i úroveň politické diskuse probíhající v rámci předvolebního boje s velkými rozpaky. Velmi citlivě vnímá řadu signálů naznačujících zastavení či dokonce obrácení směru dosavadního vývoje české společnosti v oblasti sociálního partnerství a sociálního dialogu.  Tyto své obavy, postoje a návrhy vtělila Českomoravská konfederace odborových svazů do svého stanoviska k Programovému prohlášení vlády, které dnes zveřejňuje.

VIDEO: Jak to dopadlo s odměnami pro zdravotníky?

• Zveřejněno: 06.08.2021
Několik měsíců Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR intenzivně tlačil na to, aby mimořádné odměny za péči o covidové pacienty, jež s vládou vyjednal, dostali opravdu všichni zaměstnanci, kterým odměny náleží. Někteří zaměstnavatelé v ambulancích si totiž tyto peníze chtěli nechat pro sebe. Jak do dopadlo?
Odborový svaz pro zdravotníky z nemocnic k načerpání fyzických a psychických sil po vysilujících službách při epidemii vyjednal 8000 Kč na lázeňskou či jinou rehabilitační péči. O příspěvek bylo třeba požádat prostřednictvím nemocnice. Využili to zdravotníci a jejich zaměstnavatelé?
Vláda rozhodla o dofinancování sociálních služeb. Co to bude znamenat pro jejich zaměstnance? Tisková konference Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR z 3. srpna 2021.

TISKOVÁ ZPRÁVA: ČMKOS si připomněla Mezinárodní vzpomínkový den za oběti pracovních úrazů a nemocí z povolání

• Zveřejněno: 28.04.2021

V loňském roce zemřelo na následky pracovního úrazu 108 zaměstnanců. Další desítky pak skončily s velmi vážným poraněním v nemocnicích. Na problém bezpečnosti práce a rizika pracovních úrazů dnes upozornili zástupci Českomoravské konfederace odborových svazů, kteří si i v letošním roce, který je značně ovlivněn epidemií, připomněli Mezinárodní vzpomínkový den za oběti pracovních úrazů a nemocí z povolání.

ČMKOS a OS PHGN: Vláda se chová nezodpovědně

• Zveřejněno: 09.02.2021

Považujeme za nezodpovědné jednání vlády, která se odmítla na svém jednání zabývat termínem ukončení těžby uhlí pro účely výroby tepla a elektřiny. A to i přesto, že měla k dispozici konsenzuální závěry svého poradního sboru - Uhelné komise, která došla ke shodě, že oním termínem by měl být rok 2038.