VIDEO: Jak to dopadlo s odměnami pro zdravotníky?

• Zveřejněno: 06.08.2021
Několik měsíců Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR intenzivně tlačil na to, aby mimořádné odměny za péči o covidové pacienty, jež s vládou vyjednal, dostali opravdu všichni zaměstnanci, kterým odměny náleží. Někteří zaměstnavatelé v ambulancích si totiž tyto peníze chtěli nechat pro sebe. Jak do dopadlo?
Odborový svaz pro zdravotníky z nemocnic k načerpání fyzických a psychických sil po vysilujících službách při epidemii vyjednal 8000 Kč na lázeňskou či jinou rehabilitační péči. O příspěvek bylo třeba požádat prostřednictvím nemocnice. Využili to zdravotníci a jejich zaměstnavatelé?
Vláda rozhodla o dofinancování sociálních služeb. Co to bude znamenat pro jejich zaměstnance? Tisková konference Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR z 3. srpna 2021.

TISKOVÁ ZPRÁVA: ČMKOS si připomněla Mezinárodní vzpomínkový den za oběti pracovních úrazů a nemocí z povolání

• Zveřejněno: 28.04.2021

V loňském roce zemřelo na následky pracovního úrazu 108 zaměstnanců. Další desítky pak skončily s velmi vážným poraněním v nemocnicích. Na problém bezpečnosti práce a rizika pracovních úrazů dnes upozornili zástupci Českomoravské konfederace odborových svazů, kteří si i v letošním roce, který je značně ovlivněn epidemií, připomněli Mezinárodní vzpomínkový den za oběti pracovních úrazů a nemocí z povolání.

ČMKOS a OS PHGN: Vláda se chová nezodpovědně

• Zveřejněno: 09.02.2021

Považujeme za nezodpovědné jednání vlády, která se odmítla na svém jednání zabývat termínem ukončení těžby uhlí pro účely výroby tepla a elektřiny. A to i přesto, že měla k dispozici konsenzuální závěry svého poradního sboru - Uhelné komise, která došla ke shodě, že oním termínem by měl být rok 2038.

TISKOVÁ ZPRÁVA: Zrušení superhrubé mzdy nesmí nahradit vyjednávání o růstu mezd!

• Zveřejněno: 02.09.2020

Někteří zaměstnavatelé už vysílají signály, že zrušení superhrubé mzdy je  příležitost, jak svým zaměstnancům  nezvyšovat mzdy, protože to za ně udělal stát. Považujeme za velmi nebezpečné a nepřijatelné, aby vyjednávání o růstu mezd zaměstnavatelé blokovali s výmluvou na zrušení superhrubé mzdy,“ uvedl Josef Středula, předseda ČMKOS.

Není čas otálet - Mimořádná doba potřebuje mimořádná opatření

• Zveřejněno: 23.03.2020
Ekonomika České republiky je v ohrožení. Pokud nebude v co nejkratší době podpořena zásadními opatřeními státu, dojde k jejímu těžkému poškození. Od tohoto stavu nás nedělí měsíce, ale pouze několik týdnů. Dosud přijatá opatření jsou dobrá, ale nestačí. Je třeba okamžitě začít vytvářet pro českou ekonomiku masívní podpůrný systém, který pomůže české ekonomice, českým zaměstnancům, českým podnikatelům i všem občanům České republiky překlenout toto nelehké období.

TISKOVÁ ZPRÁVA: Poslanci sociálního výboru zklamali odbory i zaměstnance

• Zveřejněno: 07.02.2020

Josef Středula: Sobě dlouhou dovolenou dopřejí, lidem práce ne!

Českomoravská konfederace odborových svazů dlouhodobě usiluje o zrovnoprávnění českých zaměstnanců, pokud jde o délku dovolené. Zatímco ve státní sféře si už  od roku 2007 mohou  užívat pět týdnů dovolené, v soukromém sektoru jen čtyři týdny. Včerejší jednání sněmovního sociálního výboru  je  pro ČMKOS velkým zklamáním.

Josef Středula, předseda ČMKOS, k tomu uvádí: „Poslanci sociálního výboru, kteří návrh na odstranění diskriminace v délce dovolené nepodpořili, by se měli zastydět. Sami delší dovolenou využívají ( prázdniny 60 dní) a jsou jim dobře známa fakta, že Češi jsou v rámci EU doslova pracovní soumaři, odpracují výrazně více než v ostatních zemích Evropské unie. Pětitýdenní dovolená  nepoložila ekonomiku Slovenska, ani Estonska a Litvy. Proti ekonomickému argumentu, kterým se ohánějí někteří politici, že 5 týdnů dovolené pro všechny by ohrozilo podniky a dokonce o jedno procento snížilo náš hrubý domácí produkt, jednoznačně stojí fakt, že v 88 % kolektivních smluv, které jsou uzavírány v rámci ČMKOS,  je tento benefit samozřejmostí.“

Česko je na tyto změny připravené, produktivitu práce zvyšuje zavádění robotizace a automatizace. Jenom našim poslancům chybí vnímání potřeb lidí a  otevřenost vůči sociálním inovacím  ve srovnání se zahraničím.

V Praze 7. února 2020