Odboráři varují před katastrofou ocelářství v ČR i EU

• Zveřejněno: 11.11.2019
TISKOVÁ ZPRÁVA Ocelářství a na něj navazující průmysl jsou v ohrožení. Pokud česká vláda a Evropská komise nepřijmou opatření na ochranu tohoto odvětví, hrozí podle odborářů kolaps, který se v České republice přímo dotkne obrovského počtu lidí. Důvod? Klesající spotřeba tuzemské oceli, kterou válcují dovozy ze zemí mimo Evropskou unii.

Žádnou firmu jsme nepoložili

• Zveřejněno: 08.11.2019
Rozhovor předsedy ČMKOS Josefa Středuly pro časopis Ekonom    Rekordně nízká nezaměstnanost, rychlé tempo růstu mezd. Výrazně poskočila minimální mzda. V červenci pak zanikla karenční doba, firmy opět musí platit lidem již od prvního dne nemoci. Odbory v poslední době skutečně nemají špatné časy. Vše pod vedením Josefa Středuly...

Stávka, která se nemusela uskutečnit …

• Zveřejněno: 07.11.2019
Komentář Jany Kašparové ke stávce učitelů   … kdyby se ministr Plaga zachoval moudře a prioritu školství si vzal k srdci. Školské odbory vždy za Plagou stály, několikrát se za něho postavily. Konečně rozumný ministr, zaznívalo. Vkládaly velké naděje v současnou vládu, která se jako první k prioritě školství přihlásila v programovém prohlášení, zatímco v minulosti kabinety o ní jen hovořily a skloňovaly ve všech pádech.

Deset dnů ke generální stávce

• Zveřejněno: 05.11.2019
Akce ČMKOS ke 30. výročí generální stávky     Vážené odborářky, vážení odboráři, pojďte si s námi připomenout události před 30 lety, klíčovou roli zaměstnanců v roce 1989 a stávkových výborů, které se společně s odborovými organizacemi významně podílely na přípravě generální stávky.

Školské odbory: stávka bude

• Zveřejněno: 04.11.2019
Vedení svazu se omluvilo rodičům   Na tiskové konferenci v pondělí (4. 11.) v Praze vyhlásily školské odbory oficiálně důvody stávky, která se bude konat ve středu 6. 11. 2019. „Chtěli bychom se omluvit rodičům i zřizovatelům, že jim zkomplikujeme život,“ řekl na úvod konference předseda školských odborů František Dobšík.

Přenášení břemen

• Zveřejněno: 25.10.2019
Právní servis speciál   Pracujeme ve skladu internetového obchodu s domácími spotřebiči a elektronikou. Jsme ženy ve věku 40 až 50 let a každý den projde našima rukama obrovské množství krabic různé velikosti a hlavně různé, někdy opravdu značné váhy. Zaměstnavatele to ale nezajímá a říká, že pracujeme v teple a suchu a vše je v pořádku. Jaký předpis upravuje přenášení břemen? Je přenášení břemen ženami nějak omezeno? Jaké jsou vůbec povinnosti zaměstnavatele v tomto ohledu?