Česká republika - Švýcarsko východní Evropy

• Zveřejněno: 17.01.2020
Každý osmý pracující v Česku je cizinec   Česká ekonomika se stále více spoléhá na zaměstnance s cizím státním občanstvím. Většinu celkového počtu cizinců u nás tvoří občané Ukrajiny, Slovenska a Vietnamu, významný podíl zaujímají také občané Ruska, Polska, Bulharska a Rumunska. V počtu usazených převyšují občané třetích zemí nad občany EU.

Jaroslav Souček: Neférová zahraniční konkurence drtí evropské ocelářství

• Zveřejněno: 06.01.2020
Čím žijeme   Ocelářství a navazující průmyslová odvětví jsou v ohrožení. Odbory žádají, aby česká vláda a Evropská komise přijali opatření na ochranu odvětví, v opačném případě může dojít ke kolapsu, ohrožujícímu obrovské množství pracovních míst jak v Česku, tak v zahraničí.

Ekonomika padne, pokud mzdy neporostou dost

• Zveřejněno: 03.01.2020
Rozhovor předsedy ČMKOS Josefa Středuly v MF DNES   Odboráři požadují, aby mzdy letos rostly v ekonomice o šest až sedm procent. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula říká, že si to firmy navzdory očekávanému zpomalení mohou dovolit. Pokud mzdy dostatečně neporostou, může to ohrozit celou ekonomiku. „Spotřeba obyvatel dnes tvoří HDP více než z poloviny,“ míní Josef Středula.

Kováci podporují šikovné mládí

• Zveřejněno: 03.01.2020
Firemní kultura   Vítězem jihočeského krajského kola 5. ročníku soutěže T-Profi – Talenty pro firmy, které se uskutečnilo v listopadu na českobudějovickém výstavišti v rámci výstavy Vzdělání a řemeslo, se stal tým strojírenské společnosti Kern-Liebers CR. Druhé místo obsadilo družstvo MOTOR JIKOV GROUP a třetí celek Groz-Beckert Czech.

Daňově nejvýhodnější stravenka pro rok 2020

• Zveřejněno: 03.01.2020
Nová hodnota stravného na pracovních cestách - 103 Kč na den   „Zaměstnancům se stravenka vyplatí víc než příspěvek ke mzdě, který by musel být zdaněn,“ říká Jan Matoušek, marketingový manažer pro stravenky ze společnosti Sodexo Benefity. Hodnota nejvýhodnější stravenky meziročně vzrostla o 8 Kč. Cena průměrného oběda podle společnosti Sodexo dosahuje 127 Kč, a hodnota daňově nejvýhodnější stravenky tak víceméně kopíruje reálnou situaci na trhu.