Organizace požadují více peněz do zdravotnictví

• Zveřejněno: 13.08.2019
Devět procent HDP místo plánovaných sedmi   Organizace, poskytující zdravotní a sociální péči a zastupují zaměstnance zdravotnictví a občany a pacienty, se spojilo ve snaze ukončit pokračující krizi ve zdravotnictví a řešit existující problémy. Odbory a další organizace nemocnic, lékařů či pacientů žádají zvýšení výdajů na zdravotnictví na devět procent hrubého domácího produktu (HDP) Česka. Nyní je to méně než sedm procent.

Josef Středula, ČMKOS: Stravování zaměstnanců v ohrožení

• Zveřejněno: 08.08.2019
Ministryně Schillerová směřuje k destrukci systému podpory stravování, odbory jsou zásadně proti   "Údajný revoluční návrh ministryně financí Aleny Schillerové, prezentovaný v rozhovoru pro MF DNES, totiž zavést tzv. finanční paušál pro zaměstnance jako alternativu ke stravenkám, nepovažujeme za moudrý. Je to opakovaná snaha ministerstva financí bombardovat funkční, zavedený a oblíbený systém," říká předseda ČMKOS Josef Středula.

Kroky vlády neřeší „černé duše“, ani nezaručují úspory

• Zveřejněno: 02.08.2019
Odbory odmítají nepromyšlenou změnu rozpočtových pravidel    Vláda na svém zasedání schválila novelu zákona o rozpočtových pravidlech, která odebírá služebním úřadům část platových prostředků pro situace, kdy služební místo není obsazeno. Ministerstvo financí tvrdí, že dosavadní právní úprava nahrává kumulaci prostředků namísto rušení neobsazených míst. To odbory odmítají.

Bývalý šéf Audi obžalován

• Zveřejněno: 01.08.2019
Policie odhaluje další souvislosti v aféře "Dieselgate"   Státní zastupitelství Mnichov II vzneslo ve středu 31. července v rámci tzv. dieselové aféry žalobu proti bývalému nejvyššímu šéfovi automobilky Audi Rupertu Stadlerovi. On a další tři obvinění se podle ní dopustili „podvodu, vydávání nepravdivých osvědčení a podvodné reklamy.“

Odbory v regionech 2019 - Náchod a Jičín

• Zveřejněno: 31.07.2019
Předseda ČMKOS se v Náchodě setkal se starostou  Náchod a Jičín byly na konci července dalšími zastávkami výjezdů Českomoravské odborové konfederace (ČMKOS) v roce 2019. V Náchodě si řada návštěvníků stánku nenechala ujít možnost popovídat si osobně také s předsedou ČMKOS Josefem Středulou. Odboráře ve stánku na Masarykově náměstí pozdravil i starosta Náchoda Jan Birke.